NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image
 
Náš tip

    gym icon
    Najbližší tréning
    PRIPRAVUJEME

    10 najčastejších mýtov o chudnutí

    19.03.2021
    count 2998x


    10 najčastejších mýtov o chudnutí

    Poznáte to, počuli ste to už tisíckrát, no stále chcete obabrať systém :)

    My ženy, by sme chceli schudnúť hneď najlepšie zajtra a ideálne 10 kíl a preto častokrát naletíme na rôzne "urýchľovače" a to drastické obmedzovanie príjmu stravy, alebo čaj, ktorý keď budeme piť celý deň zaručene schudneme :)
    Riešenie na chudnutie je a aj vždy bude vyvážená a pestrá, hodnotná strava. Tak to je a inak nebude.

    Poďme si pripomenúť mýty o chudnutí, ktorým stále ľudia veria a nadobro sa s nimi rozlúčme!

    1. Z tukov sa priberá

       Tuky sú nezdravé.

       Omyl! Majú dvojnásobnú kalorickú hodnotu, čím sa stávajú výdatnejšími ako sacharidy a bielkoviny, preto sa ľuďom zdajú nevhodné na chudnutie. Opak je pravdou. Mali by totiž tvoriť cca 30% denného príjmu energie. Problém vznikne až pri nadmernej konzumácií živočíšnych tukov so zvýšeným obsahom nasýtených mastných kyselín a pri celkovom pojedaní tukov vo veľkom množstve.
       Vtedy sa nám zvyšuje hladina cholesterolu v krvi a dochádza k ukladaniu tukových zásob. Vynechať z jedálnička je ale veľká chyba, pretože zabezpečujú fungovaniu organizmu a podporujú vznik energie a činnosť orgánov. Naopak, zaradíme doň mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré nájdete v olivovom oleji, avokáde, tekvicových a ľanových semienkach alebo v orechoch.

    2. Po šiestej už nejedz!

       Alebo po siedmej?

       V tomto prípade je to úplne jedno. Len si to prestav. Na večeru by sme si mali dať zeleninu s kuracím mäsom, avšak v práci sme boli o čosi dlhšie a tak sme aj domov prišli neskôr než zvyčajne. Kým si pripravíme jedlo, je už pol siedmej. Mali by sme toto jedlo už vyhodiť? Stal sa presne o šiestej nejaký zázrak, kvôli ktorému je teraz v tomto jedle viac kalórií, ako pred šiestou? Nie, nie, nie.
       Prekvapivo, každé jedlo má úplne rovnaké množstvo kalórií ráno, na obed, večer, aj o polnoci. Ak sme teda prišli domov neskoro a sledujeme si kalorický príjem, určite nie je dôvod vynechať nejaké jedlo len preto, že je „po šiestej“. Samozrejme berieme do úvahy, kedy pôjdeme spať a riadiť sa podľa toho, koľko kalórií príjmeme. Ak si pripravíme nutrične bohaté jedlo a počas dňa sa nenapchávame sladkosťami, nie je dôvod, prečo by sme mali priberať, aj keď sme toto jedlo zjedlli po nejakej „zakázanej“ hodine.

    3. Keď zješ toto jedlo, priberieš!

       „Toto nemôžem jesť, lebo sa z toho priberá.“

       Počuli ste to už niekedy, že? Neexistuje žiadne zázračné jedlo, z ktorého sa priberá. Rovnako neexistuje žiadne zázračné jedlo, z ktorého sa chudne. Ak chceme schudnúť, všetko sa točí okolo kalorického deficitu. Nemôžeme povedať, že zo šalátu schudneme, pretože to závisí aj od toho, čo iné zjeme počas dňa. Ak bude na konci dňa náš kalorický výdaj väčší ako príjem, gratulujeme! Chudneme.
       A v kalorickom deficite môžeme byť aj keď si dáme mäso s ryžou a nejaký ten zdravý snack alebo dokonca pečivo. Ak budeme mať jedálniček nastavený tak, že sa nám doňho zmestí aj toto a stále budeme v kalorickom deficite, budeme chudnúť. A ak budeme mať príjem väčší ako výdaj, budeme priberať. A priberať môžeme aj z troch porcií ryže s kuraťom a brokolicou denne, ak to budú veľké porcie a nebudeme mať žiaden výdaj.

    4. Cardio je to správne cvičenie na chudnutie!

       Rozumie sa tým beh na dlhé trate, bicyklovanie a pod. Toto cvičenie pomáha ľuďom, ktorí začínajú s chudnutím a nemajú vybudovanú kondíciu. Pripravujeme ním telo na výkonnosť a učíme ho ako šetriť energiu a spotrebu kyslíka. Pri dlhodobejšom cvičení, kedy k aeróbnemu cvičeniu nedopĺňame aj intervalový anaeróbny tréning, prichádzame o svaly. Spaľovanie kalórií sa zastaví takmer okamžite po ukončení cvičenia. Čiže aj silový tréning, dámy a páni, nie len cardio!

    5. "Zdravé" produkty sú super, s nimi zaručene schudneš!

       Na prvý pohľad ľahko stráviteľné, diétne, zdravé cereálie majú v skutočnosti malý obsah vody a vysoký glykemický index. Týka sa to aj ryžových chlebíkov, burizónov, cornflaksov a knäckebrotov, pri ktorých je glykemický index dokonca vyšší ako u čokolády. Pri lepšom preštudovaní si zadných obalov zistíme, že sa jedná o múku a cukry poliate polevou.

    6. Mám nadváhu lebo aj moji rodičia ju majú, je to dedičné..

       Pokiaľ sa čičíkame predstavou, že kvôli genetickým vlohám nikdy neschudneme a nebudeme sa preto o to ani snažiť, ide o dobrú výhovorku. Genetika prirodzene zohráva istú rolu počas redukcie hmotnosti, ale nič nie je stratené, ak zmeníme životosprávu a udržíme si silnú vôľu. Mnohí si dedičnú nadváhu mýlia s prevzatými stravovacími návykmi od iných členov rodiny. Najbližší totiž v počiatočnom veku považujeme za naše vzory takmer vo všetkom, preto sa odporúča rozmýšľať aj nad príčinou obezity.

    7. Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa

       Začneme tým, že nie je nič zlé na tom, že raňajkujete. Pravdou však je, že raňajkovanie nijak špeciálne nevplýva na chudnutie. A už vôbec nie tak, ako je to propagované. Naše telo si pri jedení prvého jedla dňa, vytvára nejaké očakávania kalórií. Čím viac kalórií skonzumujeme, tým viac bude vaše telo očakávať.
       Okrem očakávania, spôsobujú raňajky ešte spomalenie produkcie hormónov, ktoré kontrolujú koľko tukov bude naše telo ukladať a koľko svalovej hmoty vybuduje. Produkcia rastového hormónu vrcholí v noci, keď spíme a spomaľuje sa v okamihu, keď jeme svoje prvé jedlo. Keď sa ráno zobudíme, skúsme namiesto raňajok vypiť pohár vody alebo kávu, a raňajky posuňme na neskôr. Vďaka tomu budeme na dobrej ceste k vytvoreniu lepšieho prostredia pre odbúravanie tukov. Za pokus to stojí a hladní určite neostaneme. Raňajky určite nie sú najdôležitejším jedlom dňa, sú rovnako dôležité ako ktorékoľvek jedlo počas dňa.

    8. Metabolizmus zrýchlite jedením každé 2-3 hodiny

       Za touto myšlienkou sa skrýva teória, ktorá tvrdí, že častejším jedením zrýchlime svoj metabolizmus, čo je vlastne pravda. To však neznamená, že takéto stravovanie musí nutne podporovať aj spaľovanie tukov. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by potvrdila túto teóriu, no existuje veľa teórii, ktoré dokazujú, že je nesprávna.
       Francúzski výskumníci dosvedčili, že neexistuje žiadny dôkaz o zvýšení úbytkov na váhe pri častejšom jedení. Účastníci výskumu mali za úlohu skonzumovať 2000 kalórií denne. No medzi tými, ktorí jedli štyri jedlá s obsahom 500 kalórií denne, a tými, ktorí jedli dve jedlá s obsahom 1000 kalórií, nebol vo finále žiaden rozdiel v chudnutí.
       Ďalšia nedávna štúdia pochádzajúce z Kanady porovnávala ľudí, ktorí jedli tri jedlá denne, s tými, ktorí jedli šesť jedál. Vo výsledku nebol zas raz zistený žiaden rozdiel v strate nadbytočných kilogramov, avšak jeden rozdiel sa našiel. Ľudia, ktorí jedli tri jedlá denne skonzumovali menej kalórii, a tvrdili, že sa cítili spokojnejšie a menej hladní.
       Netvrdíme, že časté jedenie má negatívny vplyv na vaše zdravie, tvrdíme, že nevplýva na chudnutie, a preto je zaradené medzi najčastejšie mýty chudnutia. Jesť každé 2-3 hodiny môže byť trochu namáhavé, a časom to možno začnete vnímať tak, že si vytvárame nereálne stravovacie návyky. Už len kvôli tomu, že musíme stále so sebou nosiť plastové nádobky, a ak na ne náhodou zabudneme, budeme stresovať, že sme vynechali jeden z našich siedmich chodov. Je to len ďalší mýtus, ktorý nás odláka od myšlienky zdravého životného štýlu.

    9. Čím viac sa potím, tým viac chudnem!

       Určite aj vy poznáte z reklám alebo z rozprávania známych, rôzne oblečenia aby sa človek viac potil, že potom viac schudne. Ale nie je to celkom tak. Je pravda, že keď sa po tréningu odvážime, vážime o pár deka alebo možno aj o kilo menej. Ale druhá strana mince je, že všetko čo sme schudli bola iba voda, ktorú o chvíľu naberieme naspäť a váha je rovnaká ako pred tréningom. Cieľom ľudí, ktorí chcú schudnúť je najmä mať peknú postavu a lepšie zdravie a to sa dá dosiahnuť tým, že zredukujeme tukové zásoby a určite nie krátkodobým odvodnením.


    10. Keď chceš schudnúť z brucha, cvič brušáky!

      Robením „brušákov“ resp. cvikov na brušné svalstvo neschudneme na bruchu ani nikde inde. Neplač, nevadí :) Ale pozitívne je, že si spevníte brucho a keď zhodíme tuk pomocou správnej stravy alebo tréningu, tak bude naše brucho vyzerať lepšie, vypracovanejšie a svalstvo nebude ochabnuté.
    Tak kto si dá s nami CORE? :)

       Ďakujeme, že ste s nami, ak sa chcete stravovať zdravo pomôžu vám k tomu aj naše vychytávky, ktoré nájdete na našom eshope alebo super programy na cvičenie ktoré nájdete na www.neonkalive.sk a www.restartbody.sk

    Ivanka

    Prečítajte si tiež:

    Veľkonočné FIT pečenie

    Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

    22.03.2024
    count 216x

    6 základných činností po tréningu

    Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

    09.11.2022
    count 1211x

    Nezabúdaj na pitný režim

    Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

    10.09.2021
    count 2833x

    "Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

    Viac než 60 inštruktorov!

    Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

    Prví na Slovensku!

    Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

    Výsledky!

    Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

    Skupinový efekt!

    Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!