NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image
 
Náš tip

    gym icon
    Najbližší tréning
    PRIPRAVUJEME

    3 SUPER tipy ako bojovať proti chuti na sladké

    01.06.2021
    count 2274x

    Sladké milujeme skoro všetci. V spoločnosti však pretrváva predstava, že zdravý životný štýl a sladké jednoducho nejdú dokopy. Pravda, konzumácia sladkostí výrazne zvyšuje kalorický príjem a pri nedostatku pohybu postupne, krok za krokom, vedie k priberaniu. Z kvalitatívneho hľadiska sú tieto produkty spracované, nekvalitné a často vyrábané z pochybných surovín a za použitia pochybných metód.

         Necháp nás však zle – striedma konzumácia prakticky čohokoľvek nezapríčiní to, že cez noc priberieš hneď 10 kíl. Samy milujeme sladkosti, z času na čas si ich aj doprajeme, avšak ich konzumácia závisí od kontextu a od niekoľkých otázok, ako napríklad:

    „Je väčšina toho, čo zjem, kvalitná a zdravá?“
    „Mám dosť pohybu a žijem aktívne?“
    „Viem si povedať: Dosť!?“

    Ak na všetky otázky odpovieš „áno“, pravdepodobne sa nemusíš ničoho obávať. Pokiaľ však je sladké tvojou slabou (a sladkou) stránkou, v tomto článku ti poskytneme 3 SUPER tipy ako sa s ňou vysporiadať. A nezblázniť sa...

    1. Ovocie

         Prvá vec, ktorá napadne každému, je nahradiť aspoň časť sladkostí ovocím.
          Má to logiku. Ovocie vnímame ako zdravú potravinu plnú vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny či vody. Práve obsah vlákniny a vody sú obrovskými výhodami, vďaka čomu ti môže práve ovocie pomôcť zahnať chuť na sladkosti. Vláknina ťa zasýti na dlhšie, postará sa o postupnejšie uvoľňovanie inzulínu v porovnaní so sladkosťami a v spolupráci s vodou zaplnia obsah tvojho žalúdku.
         Z hľadiska boja proti chuti na sladké je tak čerstvé ovocie pre mnohých pomocníkom číslo 1. Okrem samotnej chuti má obrovské množstvo benefitov, kvôli ktorým sa oplatí zaradiť tieto potraviny do jedálnička každému fitness nadšencovi.
    Na záver ešte vyjadríme názor, že z väčšiny pohľadov je čerstvé ovocie omnoho lepšie, ako napríklad rôzne džúsy či šťavy, ktoré sa veľakrát iba tvária ako zdravé produkty. Pokiaľ máš možnosť, vždy siahni po čerstvom ovocí.

    2. Nízkokalorické produkty

    Low-calorie, low-fat, low-carb a umelé sladidlá. Pomôžu ti alebo sú nebezpečné?
         Nízkokalorické produkty so zníženým obsahom kalórií boli vyvinuté práve k tomu, aby nám pomohli bojovať proti chuti na sladké – alebo skôr proti tomu, aby sme konzumáciou sladkostí zvyšovali svoj kalorický príjem. Mnoho ľudí im však stále neverí, bojí sa ich a tak radšej ostávajú pri klasickým sladkostiach.
    Z nášho pohľadu sú však ideálnym pomocníkom, ktorého s radosťou využívame hlavne ak chceme schudnúť a cítiť sa "v pohode".
          Ako je to teda možné, že sú sladké a majú menej kalórií? Odpoveďou sú zväčša umelé sladidlá, ktoré sú často sladšie, ako cukor, no telo ich nevie spracovať a neprijme tak z nich kalórie. Tiež sú zaraďované do zoznamu „strašiakov“, no neprávom. Smer súčasného výskumu naznačuje, že v normálnych dávkach sú pre ľudí neškodné a ich konzumácia nie je nebezpečná.

    3. Pohyb, strava a spánok

         Znížiť celkovú chuť na sladké sa dá aj zmenou celého životného štýlu.
         Tak napríklad pokiaľ máš dosť pravidelného pohybu, jedna sladkosť ťa nezabije. Nepriberieš ani vtedy, keď je väčšina tvojho jedálnička kvalitná a zdravá, prípadne sladké zaradíš priamo do svojho plánu tak, aby si podporovala svoju kalorickú bilanciu. No a ak dobre spíš, podľa niektorých štúdií znížiš riziko toho, že budeš mať nasledujúci deň chuť na hlúposti.
         Je dokonca pravdepodobnejšie, že keď cvičíš, kvalitne sa stravuješ a dostatočne spíš, nech zješ akúkoľvek sladkosť, nepriberieš z nej.
    Všetko je o striedmosti a všetkého veľa škodí. S rozumom môže byť aj konzumácia sladkostí súčasťou TVOJHO zdravého životného štýlu.

    Čo ak nevieš čo si kúpiť na zahnanie chuti na sladké ?

    Skús sa poohliadnúť z našej ponuky na našom eshope www.neonkashop.sk. Tieto zdravé sladkosti a omnoho viac nájdeš na eshope ale aj na našich prevádzkach :)


    Autor: Tomáš Hegli

    Prečítajte si tiež:

    Veľkonočné FIT pečenie

    Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

    22.03.2024
    count 214x

    6 základných činností po tréningu

    Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

    09.11.2022
    count 1210x

    Nezabúdaj na pitný režim

    Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

    10.09.2021
    count 2830x

    "Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

    Viac než 60 inštruktorov!

    Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

    Prví na Slovensku!

    Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

    Výsledky!

    Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

    Skupinový efekt!

    Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!