NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image
 
Náš tip

    gym icon
    Najbližší tréning
    PRIPRAVUJEME

    Primálo jedla - najväčšia fitness katastrofa

    16.06.2021
    count 2511x

         Pri práci s ľuďmi sa s tým stretávame takmer pri každej novej klientke. Celé roky nič nerobila, podarilo sa jej vyšplhať na celkom závratné čísla.
    Mesiac po mesiaci, rok za rokom. Konečne sa odhodlala schudnúť – a čaká, že do mesiaca má hotovo. Preto chce cvičiť čo najviac, čo najtvrdšie a najintenzívnejšie tréningy, spomenie aj jedálniček a to, že už aj sama stravu upravila.
         Keď sa spýtame, ako ju upravila, ďalších 20 minút počúvame, čo všetko vyradila. Možno to poznáš aj ty a nečudujeme sa. Dlhé roky platilo pravidlo, že keď chceš schudnúť, musíš málo jesť. Ach, keby to bolo také jednoduché, všetci by sme boli fitnesáci a bikini.
         V tomto dôležitom článku ti povieme, prečo považujeme primálo jedla za najväčšiu fitness katastrofu. No, možno nie najväčšiu, lebo vo fitness odvetví je konkurencia katastrof obrovská. Ale chápeš, čo myslím...


    Problémy súvisiace s nízkym príjmom kalórií

    Začnime tým, ako môže telo reagovať na primálo jedla a teda na veľmi nízky príjem kalórií a živín.
         S nízkym príjmom kalórií síce spočiatku môžeš „chudnúť“ rýchlo, no je to zlý obchod, pretože obrovské kvantum tejto váhy budú – svaly. A to je to najhoršie, čo pri chudnutí môžeš urobiť. Svaly sú dôležitým prvkom tvojho denného energetického výdaju. Jednoducho povedané, čím viac svalov na tele, tým viac spálených kalórií počas dňa a to bez samotného tréningu. Keď stratíš svaly, znížiš svoj energetický výdaj čo tiež znamená, že tvoj metabolizmus sa môže „spomaliť“ – presnejšie skôr adaptovať.

         Práve tento problém je jedným z hlavných vinníkov „obľúbeného“ Jojo efektu. Stratíš priveľa svalov, telo sa bráni znížením výdaju a keď sa vrátiš k racionálnejšiemu stravovaniu, telo si väčšinu energie uloží vo forme tuku, pretože čaká, že ti zase preskočí a budeš držať hladovky.
    Nesmieme zabudnúť na to, že s nízkym príjmom jedla máš oveľa väčšiu pravdepodobnosť deficitov vitamínov, minerálov a iných dôležitých zložiek potravy.

    Palivo pre tréning a život

       Nízky príjem kalórií zaručene zhorší tvoj výkon vo fitku, v živote, v práci, aj výkon tvojho mozgu. Spomalíš svoje kognitívne funkcie, zhoršíš schopnosť sústrediť sa a vymažeš potešenie zo svojho života. Ak pôjdeš touto stratégiou proti múru, časom sa staneš neznesiteľným spoločníkom.
    Pokiaľ chceš peknú sexi postavu, musíš jesť. Na niekoľko sto kalóriách denne nezískaš vysnený zadok, úzke boky, či štíhly pás.

    Ešte ďalej...

         Poruchy príjmu potravy sú zatiaľ v našej spoločnosti nie príliš známym fenoménom, v zahraničí sa však už dávno rieši. Extrémne diéty (často tie, ktoré majú meno) u mnohých ľuďí, hlavne u žien, môžu viesť k týmto poruchám. Vytváraš si tak veľmi nezdravé stravovacie návyky a môžeš sa ocitnúť v nikdy nekončiacom kruhu prežierania sa a drasticky nízkeho príjmu jedla. Síce sa môžeš chváliť, že si zjedla 3 pizze na posedenie a potom 2 dni nič nejedla, no z nášho pohľadu je to skôr na obrovský varovný prst.
         Katastrofou je aj to, že na sociálnych sieťach ti mnoho trénerov predá jedálničky, ktoré pozostávajú často z 800 a menej kalórií. Dokonca sa mi podobné jedálničky dostali od trénerov z mesta, v ktorom pôsobím. Moje baby sa potom divia, koľko môžu jesť a aj tak majú krajšiu postavu, sú zdravšie, výkonnejšie a šťastnejšie.
         Ak chceš žiť zdravšie, zahoď do koša všetky drastické diéty a obmedzenia a – jedz! Užívaj si rozličné jedlá, ktoré miluješ a ktoré si nemusíš odopierať. Vychutnávaj si úžasné druhy ovocia a zeleniny, pi dostatok vody a vyhýbaj sa extrémom. Iba vtedy bude tvoj fitness životný štýl dlhodobo udržateľný.

    Autor: Tomáš Hegli

    Prečítajte si tiež:

    Veľkonočné FIT pečenie

    Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

    22.03.2024
    count 214x

    6 základných činností po tréningu

    Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

    09.11.2022
    count 1210x

    Nezabúdaj na pitný režim

    Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

    10.09.2021
    count 2828x

    "Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

    Viac než 60 inštruktorov!

    Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

    Prví na Slovensku!

    Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

    Výsledky!

    Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

    Skupinový efekt!

    Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!