Fit krémeš
Prečo je tento krémeš fit? Pretože je oproti klasickej verzii krémeša nutrične hodnotnejší, obsahuje oveľa menej kcal, tuku, sacharidov a na druhej strane viac bielkovín. Určite ho vyskúšajte, je vynikajúci! Tento fitness krémeš u nás chutil úplne každému a ja sa už nemôžem dočkať, kedy ho urobím znova. Kto by nemiloval delikátnu chuť krémeša?
Najmä toho domáceho. Ak si radi doprajete chutné koláče a zákusky, no najradšej v zdravej verzii, toto bude pre vás to pravé orechové..akurát bez orechov. Vyskúšala som už množstvo receptov na krémeše, no tento zdravý krémeš vo
fit verzii mi aj tak doposiaľ chutil úplne najviac.
Nenájdete v ňom žiadne lístkové cesto, sladkú smotanu ani rafinovaný cukor, no nebojte sa -
chutí úplne fantasticky aj bez nich. Navyše, recept je tak jednoduchý, že si ho zvládne pripraviť naozaj každý. 1 kúsok tohto fit krémeša obsahuje iba 138 kcal a 1 g tuku. Sľubujem vám však, že tieto, takmer neuveriteľné nutričné hodnoty pre krémeš ani náhodou nestoja v ceste jeho hriešne dobrej chuti.
Množstvo sacharidov si viete ešte viac znížiť, ak použijete na osladenie namiesto medu xylitol či stéviu. No a v prípade, že sa vám stane, že je po vybratí z
chladničky príliš tuhý, nechajte ho zopár minút ohriať pri izbovej teplote. Zdravý domáci krémeš nemusí byť vôbec náročný na prípravu a dokonca ani nepriateľom štíhlej línie.
Presvedčte sa o tom sami :)
Ingrediencie
Cesto:
- 1 hrnček (250 ml) pohánkovej (alebo grahamovej/špaldovej) múky
- 2 PL medu (odporúčame tento)
- 5 PL mlieka
- 3 PL jablkového pyré
- štipka škorice
Puding:
- 600 ml mlieka
- 2 ks (50 g) vanilkového pudingového prášku
- 3 PL medu/xylitolu (odporúčame tento)
Krém:
- 500 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu
- 2 PL medu/xylitolu/stévie
- 20 g 100% želatíny
- 3 PL horúcej vody
- horká čokoláda na posýpku (voliteľné) (odporúčam túto)
Postup:
- Všetky suroviny na cesto spolu poriadne rozmiešame.
- Vzniknuté cesto natlačíme pomocou lyžice na spodok formy (s rozmerom zhruba 25x25 cm) vystlatej papierom na pečenie.
- Cesto pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.
- Medzičasom si pripravíme puding. V hrnci si rozmiešame pudingové prášky s mliekom a sladidlom.
- Puding privedieme do varu a miešame ho do zhustnutia.
- Hotový puding vylejeme na upečené cesto a krémeš zatiaľ odložíme do chladničky.
- V miske si zmiešame tvaroh s jogurtom a sladidlom.
- Želatínu si rozpustíme v horúcej vode, následne k nej pridáme lyžicu krému, rozmiešame a želatínovú zmes vmiešame do celého krému.
- Keď nám vrch pudingovej vrstvy stuhol, nanesieme na vrch krémeša pripravený krém.
- Krémeš dáme aspoň na 4 hodiny stuhnúť do chladničky a následne ho môžeme posypať/poliať čokoládou a podávať.
Čas prípravy: 45 minút
Výdatnosť : 12 krajcov
Nutričné hodnoty na 1 krajecKCal : 138 KCal
Sacharidy: 24g
Vláknina: 2g
Bielkoviny: 9g
Tuky: 1g
NEONKA a Lucia Wagnerová vám prajú dobrú chuť :)Tento recept je z knihy Fit sladkosti - obsahuje až 120 chutných receptov na fit dezerty (kúpite tu).