NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image

Moderné sladidlá

15.04.2021
count 3062x


Sladidlá v našom živote

   Sladidlá sa za posledné roky stali súčasťou našich životov. Nachádzajú sa snáď všade, v rôznych jedlách, polotovaroch, v tyčinkách a veľmi obľúbené sú aj vďaka tomu, že ich obsahujú produkty, ktoré podporujú zdravý životný štýl a tiež produkty pre diabetikov. Vďaka sladidlám sa výrazne znížila kalorická hodnota výrobkov, ktoré ich obsahujú, a to je veľmi lákavé pre nás, ktorí si kalorický príjem strážime. Aj pre to sa v našich kuchyniach objavujú stále častejšie. Dnes sa pozrieme na 4 druhy sladidiel, ktoré sú aktuálne na trhu a sú najobľúbenejše a najpoužívanejšie. Predtým si ale povedzme čo vlastne sladidlá sú.

Umelé (náhradné) sladidlá sú potravinárska prídavná látka. Sú mnohonásobne sladšie ako klasický cukor (sacharóza). Na rozdiel od neho však neobsahujú prakticky žiadnu energiu. Prispievajú k prevencii proti civilizačným chorobám, neškodia zubom a ich výhodou je tiež, že nezvyšujú hladinu glukózy v krvi.
Môžeme ich rozdeliť na tri tipy a to
Pozrime sa teda na našu slávnu štvorku! :)
  1. Čakankový sirup
  2. Stévia
  3. Erythritol
  4. Xylitol



1. Čakankový sirup

 
  Čakankový sirup je novinkou na trhu sladidiel. Jedná sa o nízkokalorické sladidlo novej generácie vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Vyniká mimoriadne vysokým obsahom prospešnej vlákniny a veľmi nízkym glykemickým indexom. Neobsahuje lepok, laktózu, konzervačné látky ani arómy. 

   Čakankový sirup možno použiť nielen na sladenie teplých a studených nápojov, dezertov, sušienok, piškót, zmrzlín, palaciniek a jogurtov. Sirup môže byť použitý aj do teplej kuchyne pre pečenie všetkých typov sladkého pečiva a báboviek. A je tu ešte jedna úplne unikátna vlastnosť - sirup je schopný čiastočne alebo úplne nahradiť aj pokrmový tuk. Takže sirup neprináša len zníženie kalorickej hodnoty pečiva danej nahradením cukru, ale navyše prináša aj zníženie energetickej hodnoty potravín nahradením pokrmového tuku, a to až o sto percent! Obsahuje až o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií v porovnaní s inými prírodnými sladidlami (med, javorový sirup, agávový sirup...), preto je veľmi vhodný pre použitie pri redukčnej diéte.

Pokrmy pripravené s použitím čakankového sirupu Originál vykazujú výrazne nižšiu energetickú hodnotu a pri pravidelnej konzumácii takto pripravených pokrmov dochádza k prirodzenému úbytku tukových zásob, čo napomáha k zníženiu telesnej hmotnosti. 

   Dávkovanie je pri sladení rovnaké ako u medu, pri náhrade tuku v potravinách nahrádza 1g sirupu približne 4 g tuku. Chuťou pripomína klasický med, ak ste ešte neskúsili, teraz je určite správny čas.
Z čakankového sirupu sa vyrýbajú už aj rôzne iné výboré výrobky, ako napríklad arašidové maslá alebo aj proteinové tyčinky, ktoré tiež ako aj sirup nájdete na našom eshope tu: https://neonkashop.sk/sladidla


2.Stévia



 Stévia cukrová sa nazýva aj sladká tráva či stévia sladká. V oblasti Južnej a Strednej Ameriky sa pre svoju sladkú chuť pridávala stévia do jedál a nápojov už po stovky rokov. Používala sa tu tiež ako súčasť tradičnej medicíny pre svoje viaceré priaznivé účinky na ľudské zdravie. 

Chuť stévie je asi 200 až 300-krát sladšia ako chuť bežného cukru.
  Sladkosť stévie je svojou chuťou špecifická a odlišuje sa od sladkosti obyčajného cukru, no dá sa povedať, že ide len o otázku zvyku. Stévia sa využíva aj v ústnych vodách a zubných pastách, pretože má antibakteriálne účinky.
   Pomáha chrániť ústnu dutinu pred pôsobením škodlivých baktérií, ale i vírusov. Má preto svoje využitie pri odstraňovaní zápachu z úst a pomáha ako prevencia zápalov ďasien. Môže pomôcť aj proti tvorbe zubného kameňa a povlaku na zuboch. Ústne vody s obsahom stévie je možné použiť na výplach úst pri paradentóze, aftách či zápaloch ďasien. Výborne na to poslúži aj extrakt zo stévie zriedený s vodou.

3. Erythritol

   
 Erythritol patrí do skupiny alkoholových cukrov, rovnako ako napríklad xylitol.

   Väčšina alkoholových cukrov sa pre svoje vlastnosti používa ako náhrada cukru v rôznych dietetických a racionálnych výrobkoch. Alkoholové cukry sa bežne vyskytujú v malých množstvách v ovocí a v zelenine.

   Erythritol má však o niečo iné vlastnosti ako zvyšné alkoholové cukry. Obsahuje málo kalórií pretože v jednom grame bieleho cukru sa nachádzajú 4 kalórie a v erythritole len 0,24 kalórie v jednom grame. 

Obsahuje teda len 6 % kalórii bieleho cukru, no jeho sladivosť dosahuje až 70 % sladivosti bieleho cukru. 
   Erytritol sa získava pomocou špeciálneho druhu kvasiniek, ktoré fermentujú glukózu z kukuričného alebo pšeničného škrobu. Výsledok je biely sypký prášok, ktorý by ste voľným okom ťažko rozoznali od cukru.

   Skvelá novinka na trhu z tohto sladidla je aj náhrada za škoricový cukor - Škoricový necukor a tiež náhrada za vanilkový cukor - Vanilkový necukor, ktoré majú vďaka obsahu erythritolu iba 10kcal na 100g.
S týmito pomocníkmi si pripravíte fajný voňavý koláčik, či sladké víkendové raňajky s minimálnymi obsahom kalórií :)


4. Xylitol


   
   Xylitol radíme medzi alkoholové cukry (polyalkoholy). Sú to látky, ktoré nie sú v svojej podstate ani cukry ani alkoholy, napriek tomu sa využívajú ako sladidlá. Výroba xylitolu je založená na spracovaní hemicelulózy z rastlín. Brezový cukor (xylitol) môže byť vyrobený z brezy, no nie pri všetkých je to tak. Niektoré druhy xylitolu pochádzajú aj z iných stromov a rastlín, napríklad kukurice. 

Má skoro o polovicu menej kalórií ako biely cukor, v jednom grame xylitolu sa nachádza 2,5 kcal, v jednom grame bieleho cukru už spomínané 4 kcal. Glykemický index brezového cukru je veľmi nízky – (v porovnaní s obyčajným bielym cukrom, ktorý má glykemický index 60 – 70).
 Brezový cukor teda zvyšuje hladiny cukru v krvi len minimálne. Pre tieto vlastnosti sa môže užívať aj pri nízkosacharidovej diéte. 

Sladivosť xylitolu je približne rovnaká ako sladivosť cukru. To znamená, že ním môžete nahradiť klasický cukor v pomere 1:1.
 
 Xylitol navyše zanecháva príjemný chladivý pocit v ústach.
 
Xylitol kúpite aj v našom eshope: https://neonkashop.sk/xylitol  
Je výborný aj na pečenie, vyskúšajte! Pozrite si naše recepty :) 

Sú sladidlá bezpečné?

   Sladidlá sú v bežnom užívané bezpečné a nebola im dokázaná žiadna škodlivosť. Zopakujeme len, že keďže nemajú skoro žiadnu energetickú hodnotu, stáva sa z nich jasný bojovník proti obezite a pomocník pri kalorickom deficite, to znamená, že je ideálnou voľbou v chudnutí a pri udržiavaní si váhy celkovo.
A to je super správa! Život si teda môžeš osladiť vždy :)
Pre inšpiráciu na osladenie svojho života, si pozri aj naše recepty a oslaď si život!

Autor: Ivanka 

Prečítajte si tiež:

Veľkonočné FIT pečenie

Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

22.03.2024
count 214x

6 základných činností po tréningu

Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

09.11.2022
count 1210x

Nezabúdaj na pitný režim

Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

10.09.2021
count 2828x

"Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

Viac než 60 inštruktorov!

Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

Prví na Slovensku!

Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

Výsledky!

Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

Skupinový efekt!

Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!