Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty,
ktorými si ich spríjemnite
Chcete niečo výnimočné, chutné a zároveň zdravšie? Prinášame Vám recept, ktorý je skvelým variantom aj na tieto sviatky!
Mrkvová torta... znie to trošku zvláštne, opak je však pravdou :)
Dezert, ktorý v sebe skrýva viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Čo je na nej tak úžasné? Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre jej prípravu, je jej jedinečná chuť a jednoduchosť. Veď predsa, v jednoduchosti je krása, však? Okrem toho, mrkvová torta je zdravšia voľba v porovnaní s inými dezertami, vďaka použitiu mrkvy, ktorá je bohatá na vitamíny a minerálne látky, najmä na beta-karotén, ktorý je prospešný pre zdravie očí a pokožky. Ak radi skúšate nové veci, tak tento recept si zaručene zamilujete! Príprava mrkvovej torty nie je vôbec náročná. Poďme sa spoločne pozrieť na prípravu tejto úžasnej torty:
INGREDIENCIE:
- 3/4 šálky strúhanej mrkvy
- 1 šálka špaldovej alebo bezlepkovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3/4 šálky tvarohu (alebo obyčajný jogurt)
- 2 lyžice mlieka
- 1/4 šálky oleja (použite akýkoľvek olej bez chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu: 1½ lyžice masla, zmäknutého na izbovú teplotu 85g smotanový syr, zmäknutý na izbovú teplotu 1/2 šálky práškového cukru 2 polievkové lyžice nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov alebo mandlí, voliteľné
POSTUP:
Výhodou mrkvovej torty je aj jej variabilita. Môžete experimentovať s prísadami a príchuťami, aby ste našli svoju obľúbenú verziu. Či už uprednostňujete tradičný recept alebo sa rozhodnete pridať nezvyčajné ingrediencie ako ananás či kokos, výsledok môže byť rovnako ohromujúci.
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie (múka, prášok do pečiva, škorica) v miske.
- V druhej miske si vymiešame kryštálový cukor, tvaroh, mlieko a olej. Dobre premiešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte polovicu suchej múčnej zmesi (z kroku 1), postupne pridajte aj druhú polovicu a nastrúhanú mrkvu.
- Pripravené cesto nalejte do vopred vymastenej formy. V predhriatej rúre pečte na 180 C, cca 30-40 min (6 palcová forma), koláč môžete skontrolovať špáradlom
Poleva:
- Zmiešame maslo a smotanový syr, pridáme práškový cukor, vymiešame.
- Keď koláč úplne vychladne, rozrežte ho nožom na dve vrstvy. Vezmite jednu vrstvu koláča a rovnomerne rozotrite. Na ňu položte druhú vrstvu koláča a do stredu zvyšnú polevu.
- Ozdobte nasekanými orechmi alebo čímkoľvek, čo Vám chutí
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 30 min
Kokosové Vegan raffaello guličky
INGREDIENCIE:
- Kešu oriešky, 120 g
- Sušený kokos, 50 g
- Kokosové maslo, 50 g
- Javorový sirup, 100 ml
POSTUP:
- Pridajte kešu oriešky do mixéra a mixujte, kým sa nevytvorí múka.
- Potom pridajte všetky zvyšné ingrediencie do mixéra a poriadne rozmixujte.
- Ak sú ingrediencie rozmixované, vytvarujte malé guľky a obaľte ich v sušenom kokose.
- Nakoniec vložte guľôčky na jednu hodinu do mrazničky a podávajte.
Veľkonočné pochúťky sú pripravené, dobrú chuť!