NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image

5 dôvodov prečo jesť sacharidy

10.05.2021
count 2497x



 Ešte donedávna boli najnenávidenejšou živinou tuky. Dnes tak môžeme označiť sacharidy, z ktorých urobili „strašiakov“ najmä priaznivci keto diét, carnivore diét či ľudia zvaľujúci vinu za pandémiu obezity práve na sacharidy. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo sú sacharidy našim priateľom, ako ich najlepšie využiť a čo nám dokážu poskytnúť.



1. Zdroj energie

     Keď som v poslednom článku spomínal, že bielkoviny neslúžia ako zdroj energie, sacharidy sú naopak veľmi dobrým zdrojom. Telo si ich dokáže ukladať vo forme glykogénu, ktorý sa nachádza v pečeni a vo svaloch a slúži ako vynikajúco dostupný zdroj energie. Všetky sacharidy sa postupnými procesmi v tele menia na elementárny cukor – glukózu. Ta prúdi v krvi a bunky ju využijú na energiu vždy, keď potrebujú.
Zaujímavosťou je, že glykogén uložený v svale slúži len pre ten konkrétny sval. Pokiaľ chceš vypracovať dobrý zadok, zásoby glykogénu v ňom musia byť dostatočné k tomu, aby mal sval energiu na cvičenie. Pečeňový glykogén zase slúži na to, aby zásoboval energiou celé telo.

2. Kvalitný silový tréning

     Keď už sa bavíme o glykogéne a tom, ako k jeho tvorbe prispievajú sacharidy, vedz, že práve na tomto palive „fičíme“ vždy, keď cvičíme klasický silový tréning. Všetky drepy, hip thrusty, zhyby či príťahy využívajú práve glykogén, a tak je rozumné, aby si mala vždy čo najplnšie zásoby. Pokiaľ teda cvičíš s vysokou intenzitou, ako napríklad pri silovom tréningu či HIIT, telo siaha najprv po glykogéne. Ten po vyčerpaní musíš doplniť, a to práve sacharidmi.
Tuky sú zas skvelým zdrojom paliva pri dlhších činnostiach s nižšou intenzitou, o tom si ale povieme nabudúce.

3. Plné svaly

     Tým sa opäť dostávam k tomu, aký je glykogén vlastne dôležitý. Nielenže plní funkciu vynikajúco dostupného paliva, dokáže na seba viazať vodu, a tak tvoje svaly vyzerajú plnšie, guľatejšie a krajšie. Dostatočné zásoby glykogénu ti teda môžu pekne zaokrúhliť zadok, prázdne zásoby zas teoreticky môžu zapríčiniť ploský vzhľad.
Konzumácia sacharidov tak vedie nielen k lepšiemu výkonu vo fitku, zapríčiní aj to, že budú tvoje svaly krajšie.
Tu sa chcem zastaviť a pripomenúť babám – ak sa pravidelne vážiš a stane sa ti, že ti váha poskočí napríklad aj o kilo, je to v úplnom poriadku. Možno si deň predtým mala viac sacharidov, ktoré na seba naviazali vodu a tvoja váha tak vzrástla. Neboj sa ale, nie je to tuk.

4. Vláknina, vitamíny a minerály

     Zdroje sacharidov môžeme označiť za dokonalý balíček, ktorý okrem nich samotných často obsahuje aj dôležitú vlákninu, vitamíny či minerály a antioxidanty. Skvelým príkladom je napríklad ovocie, ktoré je priam napumpované všetkým dôležitým, čo tvoje telo potrebuje. Spomenúť môžem aj celozrnné výrobky či zeleninu.
Pokiaľ teda sacharidy vo svojom jedálničku obmedzuješ, je veľmi pravdepodobné, že ti bude chýbať napríklad vláknina, vitamín C, magnézium a mnoho ďalšieho, čo môže časom viesť k problémom.

5. Sú chutné

     A opäť – sacharidy sú jednoducho mňamka. Sú chutné, dajú sa pripraviť na milión spôsobov, používajú sa ako príloha či ako základ jedál. Za dokonalé zdroje môžeme označiť napríklad ryžu, zemiaky, cestoviny, vločky, ovocie, zeleninu a mnohé celozrnné výrobky.

Aj keď sú v súčasnosti sacharidy snáď najnenávidenejšou makroživinou, sú tak označované neprávom. Majú množstvo benefitov, o čom sme sa presvedčili aj v tomto článku a ich vyradenie z jedálnička nemusí byť rozumným riešením. V ďalšom článku sa pozrieme na tuky a výhody, ktoré prinášajú.


Autor : Tomáš Hegli

Prečítajte si tiež:

Veľkonočné FIT pečenie

Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

22.03.2024
count 141x

6 základných činností po tréningu

Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

09.11.2022
count 1171x

Nezabúdaj na pitný režim

Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

10.09.2021
count 2784x

"Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

Viac než 60 inštruktorov!

Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

Prví na Slovensku!

Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

Výsledky!

Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

Skupinový efekt!

Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!