NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image

Ako je to s tou váhou a prečo sa kvôli nej nezblázniť

08.06.2021
count 2745x


Váhu riešime vždy. Skoro denne. Hneď niekoľko krát. Ach pomoc! :) To sme my ženy! :)) Pozrime sa, čo má vplyv na našu váhu a konečne si priznajme, že váha naozaj nieje až taká doležitá..




Čo si jedla včera?

     Pokiaľ cvičíš a snažíš sa zdravo stravovať, táto otázka je prvoradá. Jedlo má na aktuálnu váhu možno najväčší dopad.
     Dajme tomu, že si bola včera na oslave a rozhodla si sa, že si ju užiješ. Grilovali ste, dopriala si si prípitok, ochutnala si ten skvelý koláč a aj kúsok torty. Ráno sa postavíš na váhu a máš o 2 kilá viac. Pribrala si?
Určite nie. Pravdepodobne si prijala viac sacharidov ako obvykle. Z grilovania si asi prijala aj viac soli ako obvykle no a určite si zjedla viac jedla ako obvykle a ešte si aj vypila viac vody ako zvyčajne.
     Tvoje 2 kilá tak môžeme pripísať sacharidom, ktoré ti doplnili glykogénové zásoby a na pomoc si zadržali vodu. Môžeme ich pripísať aj slaným jedlám s obsahom sodíka, ktoré tiež povedali tvojmu telu, aby si vodu uchovalo. Okrem toho si veľa zjedla a vypila a ak si toto všetko ešte nevylúčila, každý jeden gram potraviny a vody je stále v tebe. Tadá – 2 kilá na váhe.
     Znamená to, že si za jednu oslavu pribrala 2 kilá tuku? To nie. Jednoducho si viac zjedla a menej času strávila na záchode. Pokiaľ sa z toho nezblázniš a hneď od zajtra nabehneš na svoj režim, nič sa nedeje. Takéto správanie môže byť problémom iba vtedy, keď sa objavuje pričasto a keď takto konajú sedaví ľudia.


Čo hovorí meter, zrkadlo, oblečenie a ostatní?

Ok, pozreli sme sa na nárast vo váhe.
     Čo však v prípade, keď cvičíš, pekne ješ, oddychuješ a váha sa ti nemení alebo si dokonca kilo pribrala?
Nemeniaca sa váha tak môže znamenať, že zároveň chudneš tuk a naberáš svaly na tých správnych miestach. Keď schudneš 5 kíl tuku a priberieš 5 kíl svalov, na váhe zmenu nevidíš. Vidíš ju v zrkadle, vidia ju ostatní, môžeš si ju potvrdiť za pomoci metra či veľkosti oblečenia. Cvičí sa ti lepšie, zvládaš viac opakovaní, väčšie váhy? Skvelé – ďalší indikátor toho, že ti rastú svaly.
     Každému to ide inak a niekto môže za prvý mesiac schudnúť 5 kíl, zatiaľ čo druhý 0. Veľa závisí aj od tvojho základného stavu, váhy, kondície a mnohých ďalších faktorov. Najhoršie, čo môžeš spraviť, je nechať sa demotivovať svojou váhou.

Aký je čas mesiaca?

Keďže si žena, váha ti bude kolísať ešte viac, ako mužom.

     Poďakovať za to môžeš evolúcií a tvojmu telu. V závislosti od času v mesiaci bude tvoja váha klesať či stúpať. Určite vieš, čo tým myslíme. Vie to každá žena, no takéto fluktuácie ich často vystrašia.
Hormóny, akými sú napríklad estrogén či stresový hormón kortizol, majú tendenciu udržiavať vodu v tele. S estrogénom pravdepodobne mnoho neurobíš a ani nechceš.
     Kortizol však môžeš ovládať kvalitným spánkom, odstránením stresu a pokojným žitím. Práve spánok a stres sú faktory zdravého životného štýlu, ktorým ľudia stále nevenujú dostatočnú pozornosť a stále ich pripomíname.
Investuj do svojho spánku a pokoja a tvoj život bude lepší.

Keď už sa vážiť...

Vážiť sa vôbec nemusíš, ak ale chceš, máme pre teba rozumnejší postup.

     Odváž sa vždy ráno, nalačno a čo najmenej oblečená. Váhu si zapíš a v ten týždeň sa odváž ešte niekoľkokrát. Na konci týždňa si váhy spočítaj, spriemeruj a následne porovnávaj tieto priemery týždeň za týždňom.

Je to rozumnejšie, menej stresujúce a vypovedajúcejšie.





Prečítajte si tiež:

Veľkonočné FIT pečenie

Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

22.03.2024
count 213x

6 základných činností po tréningu

Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

09.11.2022
count 1209x

Nezabúdaj na pitný režim

Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

10.09.2021
count 2828x

"Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

Viac než 60 inštruktorov!

Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

Prví na Slovensku!

Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

Výsledky!

Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

Skupinový efekt!

Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!