NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image

Čokoláda, naša láska

26.03.2021
count 4183x

Všetko, čo vieme o čokoláde | Megazin.sk
Kto by nemiloval moment, keď sa ten sladký kúsok rozpustí na jazyku ... To blažené privieranie očí je len dôkazom, že my všetci.

 

Je dokázané, že kúsok horkej čokolády denne, prispieva nielen k ľudskej pohode, ale môže pôsobiť preventívne proti niekoľkým chorobám, napr. aj proti Alzheimerovej chorobe. Nie je ale tiež žiadnym tajomstvom, že svojou obľúbenou tabuľkou čokolády zaháňame často zlé nálady alebo naopak oslavujeme úspechy. Pokiaľ sa ale venujeme zdravému životnému štýlu, mali by sme vedieť, po akej čokoláde sa v obchodoch pozerať, aby sme vybrali tú najkvalitnejšiu. 

Aj čokoláda musí spĺňať určité normy, aby sme ju vôbec čokoládou mohli nazývať a nejednalo sa tak len o čosi tmavého, čo čokoládu len pripomína. Podľa legislatívy je taká horká čokoláda definovaná ako "potravina vyrobená z kakaových súčastí, prírodných sladidiel, pridaných látok alebo aróm". U mliečnej je potom pridané mlieko a pri bielej kakaové maslo.

Ako spoznáme naozaj kvalitnú čokoládu?

Najlepším ukazovateľom kvality je podiel kakaovej sušiny, ktorá musí byť zastúpená minimálne v 35% a 18% musí byť kakaového masla u horkého druhu čokolády. Obľúbená oriešková čokoláda musí navyše obsahovať minimálne 32% kakaovej sušiny a 8% beztukovej kakaovej sušiny. Jemne mleté oriešky by tam mali byť prítomné v minimálnom množstve 20 gramov na 100 gramov výrobku. Mliečne druhy čokolád obsahujú, na rozdiel od horkých, na prvom mieste cukor. Podiel kakaovej sušiny tu je minimálne 25%. Je zložená z kakaovej sušiny, sladidiel, mlieka alebo mliečnych výrobkov.

Kakaovou sušinou sa rozumie zmes kakaovej drviny, hmoty, prášku, masla a kakaového tuku.

 

Koľko kakaovej sušiny musí obsahovať jednotlivé druhy čokolád?

Druh

Obsah kakaového 
masla

Obsah tuku v kakaovej sušine

Obsah kakaovej sušiny celkovo

Obsah mliečneho tuku

Obsah tuku celkovo *)

Obsah mliečnej sušiny

Obsah múky alebo škrobu

horká čokoláda

18

14

35

-

-

-

-

mliečna čokoláda

-

2,5

25

3,5

25

14

-

biela čokoláda

20

-

-

3,5

-

14

-


Čiže mali by sme si vyberať čokoládu, ktorá má málo cukru a veľa kakaovej sušiny.
Čím je podiel kakaovej sušiny vyšší a obsah cukru nižší, tým čokoláda naberá na kvalite. Tá najkvalitnejšia je Extra horká alebo horká, ktorá nemá menej ako 43% kakaovej sušiny a 26% kakaového masla.

Na 100 gramovú čokoládu s podielom kakaovej sušiny 70-85% vychádza zhruba 11 g vlákniny, 67% železa, 58% horčíka, 89% medi a 98% mangánu z denného odporúčaného množstva. Okrem iného obsahuje vlákninu, antioxidanty, kofeín, vitamín A, K v celých 9% DDD alebo vitamín B2 (riboflavín) potrebný k správnej funkcii orgánov a srdca. Aj preto sa hovorí, že čokoláda je zdravá :)

Čo sa týka makroživín, horká čokoláda obsahuje priemerne okolo 40 gramov sacharidov, 8 gramov bielkovín a 43 gramov tuku. Pod pojmom "čokoláda" sa väčšine ľuďom vybaví niečo zakázané, čo nepatrí do zdravého jedálnička, do diéty, a je vhodné iba na "cheat day". Opak je ale pravdou. Kvalitné druhy čokolády môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Podľa štúdií obsahujú kakaové bôby flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak alebo majú pozitívne účinky na náš kardiovaskulárny systém.

Kakao udržuje okrem iného cholesterol v rovnováhe a v neposlednom rade je nutné dodať, že zlepšuje našu náladu, vďaka fenyletylaninu, ktorý nabáda náš mozog uvoľňovať endorfíny :)

Aktuálne nájdeme v obchodoch čokolády od výmyslu sveta - jahodové, sušienkové, karamelové, arašidové alebo napríklad s gumovými medvedíkmi.
Už sa zbiehajú slinky,čo? :)))


Aké ďalšie prísady čokoláda obsahuje?


V prvom rade by sme sa mali vyhnúť pridanému cukru, ktorý nájdeme prevažne u mliečnej či bielej čokolády. Cukor slúži najmä na vybalansovanie prirodzenej horkej chuti kakaa. Obsiahnuté mlieko je pridávané pre zmäkčenie výrobku a ku krémovejšia chuti. Podľa zákona nesmie čokoláda obsahovať živočíšne tuky, ktoré nepochádzajú výlučne z mlieka, rôzne druhy múk, granulované alebo práškové škroby. V zložení čokolád by sa nemal vyskytovať rastlinný olej. Bohužiaľ sa v dnešných čokoládach vyskytuje bežne. Jeho hranice by nemala presiahnuť 5%, lenže to z bežných obalov zistiť nejde. Tento tuk sa vyskytuje najmä v tých lacnejších druhoch.


Záver je?

Čokoláda nie je nič zakázané, ani nič, čo by sme si museli odopierať zo svojho jedálnička. Práve naopak kvalitná horká čokoláda má mnoho zdravotných benefitov pre náš organizmus. Dôležité je len čítať starostlivo etikety a zloženie výrobkov. V prvom rade si ustrážiť, aby kvalitná čokoláda mala vyššie percento kakaovej sušiny s čo najmenším množstvom pridaného cukru a minimum ďalších pridaných aditív.
Nie je teda nutné, rozdeľovať potraviny na povolené a zakázané. V zdravom množstvo si môžeme dopriať všetko podľa chuti. Aj tú čokoládu :)

Ak si chceš dať sladké afrodiziakum už dnes tak si objednaj tú našu najobľúbenejšiu s obsahom proteínu  a bez pridaného cukru :)








Zdroj - aktin.cz

Prečítajte si tiež:

Veľkonočné FIT pečenie

Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

22.03.2024
count 214x

6 základných činností po tréningu

Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

09.11.2022
count 1210x

Nezabúdaj na pitný režim

Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

10.09.2021
count 2829x

"Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

Viac než 60 inštruktorov!

Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

Prví na Slovensku!

Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

Výsledky!

Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

Skupinový efekt!

Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!