Cícerové kari s adašidovým maslom
Cícerové kari sa stalo populárne medzi vegetariánmi a vegánmi. Túto verziu si však isto obľúbia aj všetci milovníci arašidového masla. Ak si myslíte, že vás už žiaden kari recept nemôže prekvapiť, tento recept na výborné cícerové kari s arašidovým maslom vás vyvedie z omylu! Je lahodne krémové a ponúka dokonalú súhru chutí. Spomedzi kari receptov, ktoré som si už pripravovala je práve toto mojim osobným favoritom - arašidové maslo totiž zbožňujem. Je jednoduché, skvelé a vhodné na obed alebo večeru, zatiaľ čo zasýti na dlhé hodiny a dodá vášmu telu množstvo zdraviu prospešných látok a vlákniny.
Recepty s aromatickým a výrazným kari korením pripomínajú vône Indie. V ich kuchyni existuje nespočetné množstvo variácií a receptov, od vegánskych po mäsité, ktoré spájajú toto korenie s rôznymi ingredienciami. Počuli ste však už o spojení s arašidovým maslom? Toto maslo je výborné aj v slaných jedlách a dotvára
príjemnú, krémovú a na chuť bohatú omáčku. Ak je však pre vás chuť arašidového masla príliš silná, môžete v recepte použiť iba jednu polievkovú lyžicu arašidového masla - stále bude chutiť vynikajúco, ale jemnejšie.
Cícerové kari a podobné recepty sú výborné v tom, že si ich môžeme ľahko upravovať podľa seba. Ak máte napríklad radi viac omáčky, môžete pridať viac kokosového mlieka alebo zeleninového vývaru, prípadne viac z oboch - v takom prípade však nezabudnite pridať korenie naviac, vzhľadom na väčší obsah jedla. Kokosové mlieko pred použitím poriadne premiešajte v plechovke, aby ste do jedla vliali aj stuhnutú časť, ktorá sa postará o krémový efekt celého jedla.
A nezabudnite, 1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 plechovka cíceru, bez nálevu (400 g)
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- ½ červenej cibule, nakrájanej nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL čili vločiek
- 2 PL krémového arašidového masla (odporúčam toto)
- 1 PL sójovej omáčky (alebo tamari)
- ¼ hrnčeka kokosového mlieka z plechovky
- ¼ hrnčeka zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL kari korenia
- 1/2 ČL soli
- nasekaný čerstvý koriander na ozdobu
- V hlbokej nepriľnavej panvici (napríklad vo woku) si rozohrejeme olivový olej na strednom ohni.
- Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju restujeme 1 - 2 minúty, až kým nebude priehľadná a voňavá.
- Znížime teplotu na minimum, pridáme roztlačený cesnak a čili vločky a opekáme ich približne 30 sekúnd.
- Pridáme cícer a dobre ho premiešame.
- Pridáme arašidové maslo a jedlo miešame, kým sa neroztopí.
- Pridáme sójovú omáčku, kokosové mlieko, zeleninový vývar a citrónovú šťavu. Dobre premiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja a okoreníme.
- Kari privedieme k varu a po cca 10 minútach ho odstavíme z ohňa. Hotové jedlo ozdobíme nasekaným koriandrom.
- Cícerové kari môžeme podávať s jazmínovou ryžou a brokolicou, alebo inou prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť vám praje NEONKA a Lucka z FitReceptov :) Viete že jej novú knihu Fit Recepty 3. diel
kúpite tuNutričné hodnoty:
1 porcia
- KCal485 KCal
- Sacharidy35 g
- Vláknina12 g
- Bielkoviny18 g
- Tuky25 g
Dobrú chuť vám praje NEONKA a Lucka z FitReceptov :)
Všetky Luckine recepty viete nájsť na
fitrecepty.sk alebo v jej knihách, ktoré nájdete aj na
neonkaeshope :)