NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image
 
Náš tip

LM SHAPES

Vytvaruj si život

    gym icon
    Najbližší tréning
    Zajtra o 17:10

    Nezabúdaj na pitný režim

    10.09.2021
    count 2782x



    Nezabúdaj na pitný režim

         Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále opakujete. Lenže aj taká základná, jednoduchá a životu dôležitá vec akou je pitný režim môže u niektorých ľudí ustupovať do úzadia. Prečo je to problém, ako začať pravidelnejšie piť a čo vlastne piť? 

    Prečo piť?

    Pijeme preto, aby sme neboli smädní, že?
    Keďže je však telo z drvivej väčšiny tvorené vodou, množstvo procesov ju k svojmu fungovaniu nevyhnutne potrebuje. Takisto s ňou pracujú orgány, svaly, kĺby či dokonca zmysly. Je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho organizmu a už jej minimálny pokles nepriaznivo vplýva na kognitívne funkcie či športový výkon a fungovanie v normálnom živote. Aj preto sa hovorí, že bez vody prežijeme iba 3 dni, avšak už v prvom dni cítime účinky jej nedostatku. Telo bez vody jednoducho nefunguje stopercentne, čo ti potvrdí každý, kto zažil jej aspoň niekoľkohodinový nedostatok. Zhoršuje sa schopnosť premýšľať, sústrediť sa, nastupuje únava, reflexy sa spomaľujú, nevládzeš a nechce sa ti žiť. Všetko, na čo myslíme, je iba voda. Čas vložený do pitného režimu sa tak rozhodne vyplatí.

    Voda a fitness

    Voda je nevyhnutná najmä vtedy, pokiaľ športujeme.
    Pri fyzickej aktivite sa potíme a stratenú vodu tak musíme nahradiť. Dvojnásobne to platí v lete, kedy je celý proces cirkulácie vody v tele ešte rýchlejší. Ak túto vodu nedopĺňame, pocítime to na svojom výkone pri cvičení, či pri akomkoľvek inom športe vonku. Cvičiť sa nám vtedy horšie, sme slabší, unavenejší, demotivovaní. To však nie je všetko! Keďže aj naše svaly sú tvorené z väčšinovej časti z vody, môžeme sa cítiť „prázdna“, ploché a ťažšie dosiahneme vytúžené „napumpovanie“. Náš zadok tak napríklad môže byť menší, vyfúknutý. Okrem toho je voda dôležitá aj pre kĺby a pre ich dobrý stav. Práve voda im poskytuje stabilitu, stláča ich a vyživuje. Pevnosť kĺbov je zas dôležitá pre silu, ktorú potrebujeme ku kvalitnému tréningu. Všetko tak do seba perfektne zapadá a keď z tejto rovnice vyradíme vodu, zaručene to pocítime.

    No dobre, a čo vlastne mám piť?

       Spomíname vodu a myslíme tým vodu. Žiadne sladené vody (ktoré sú mimochodom mega prúser), žiadne džúsiky alebo smoothies. Starú dobrú čistú vodu. Tá by mala tvoriť základ tvojho pitného režimu. Skvelou voľbou môže byť aj nesladený kvalitný čaj alebo káva. Pokiaľ nám čistá voda nechutí, možností je neúrekom od citrónu cez mätu až po umelé sladidlá či výživové doplnky. Svoje miesto však podľa nás majú aj vyššie spomenuté „zlé“ tekutiny, ktoré nás určite z času na čas nezabijú. Pamätajme však na to, že úplným základom by mala byť čistá voda a čaje, ktoré môžeme doplniť aj o ten džús či smoothie.

    Ako sa naučiť piť?

         Dobrá otázka, čo poviete? Mnoho ľudí to stále nevie a našou radou je to, že ak chceme do svojho života zaradiť akýkoľvek nový návyk, musíme ho mať na očiach. Benefity racionálneho pitného režimu sme si predstavili, teraz stačí, keď si pripravíme fľašu alebo pohár s vodou a postavíme ich na viditeľné miesto, na ktorom sa zdržiavame najviac. Ak máme problém spomenúť si, existujú aplikácie, ktoré nám pitie pripomenú. Okrem toho je skvelým návykom vziať si so sebou vodu vždy, keď cvičíme alebo športujeme a vypiť ju.
    Veríme, že pri troche snahy sa dokážeš naučiť aj piť – tak, ako si sa naučila cvičiť, oddychovať či zdravo stravovať. Chce to len trpezlivosť, vydržať a tvoje telo sa ti poďakuje.
    Tak smelo do toho! :)

    Prečítajte si tiež:

    Veľkonočné FIT pečenie

    Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

    22.03.2024
    count 127x

    6 základných činností po tréningu

    Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

    09.11.2022
    count 1166x

    Zelenina - naozajstná SUPERPOTRAVINA

    Vo svete superpotravín, za aké sú považované napríklad chlorella, spirulina, goji či chia...

    17.08.2021
    count 2151x

    "Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

    Viac než 60 inštruktorov!

    Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

    Prví na Slovensku!

    Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

    Výsledky!

    Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

    Skupinový efekt!

    Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!