Fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Recept je veľmi
jednoduchý a hotový ho budete mať už
do 35 minút. Poďte ho skúsiť, verím, že si ho v tejto vylepšenej verzii obľúbite tiež. V tejto fit verzii mäsových guliek môžete použiť buď
mleté morčacie mäso, pre diétnejšiu verziu, alebo mleté hovädzie mäso pre síce nie až tak diétnu, avšak
chuťovo výraznejšiu verziu. Hovädzie mäso má totiž viac tuku, ak vám to však neprekáža a preferujete skôr výraznú chuť mäsa, pokojne ho môžete v recepte použiť.
V oboch prípadoch bude výsledok vydarený.
Nutričné hodnoty sú vypočítané s použitím morčacieho mäsa.
Ryžu odporúčam
hnedú kvôli jej chuti aj vyššiemu podielu vlákniny, no ak ju práve doma nemáte, žiaden strach - použite akúkoľvek inú ryžu. A ak máte chuť, pokojne ryžu nahraďte napríklad aj
quinoou. V prípade, že použijete bezlepkový variant múky, viete si tieto
mäsové guľky pripraviť aj bez lepku.
Múky stačí pridať naozaj máličko, slúži ako spojivo. Do paradajkovej omáčky vám nakoniec vrelo odporúčam pridať aj syr, vďaka ktorému
bude neodolateľne krémová. Ideálna je strúhaná mozzarella, ktorá má skvelé vlastnosti a rýchlo sa roztopí. Nachystajte si zásteru a pripravte si tieto
fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke, verím, že si ich obľúbite.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Chutné fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke, pri ktorých si spomeniete na detské časy.
Ingrediencie
- 500 g mletého morčacieho (prípadne hovädzieho) mäsa
- 3 PL múky (ľubovoľnej)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL horčice
- soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- štipka drvenej rasce
Na omáčku:
- 50 g strúhanej mozzarelly (s nižším obsahom tuku)
- 300 ml paradajkového pyré
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 cibuľa
- oregano, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 250 g ryže
- 1 PL oleja (odporúčame tento)
- 2 ČL balzamikového octa
Postup
- Ryžu osolíme, prípadne okoreníme podľa chuti a uvaríme ju v dvojitej dávke vody do mäkka.
- Z mletého mäsa, múky, prelisovaného cesnaku, korenia a soli si vytvoríme homogénnu zmes, z ktorej tvarujeme menšie guľky.
- Mäsové guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme ich 15 minút pri 190 stupňoch, dokým nie sú v strede dopečené.
- Vo väčšom hrnci alebo v hlbokej panvici si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme paradajkové pyré, lúpané paradajky, soľ, koreniny, balzamikový ocot a prelisovaný cesnak.
- Omáčku necháme prevrieť a následne do nej pridáme upečené mäsové guľky a posypeme ich strúhanou mozzarellou.
- Hrniec alebo panvicu prikryjeme a guľky dusíme v omáčke ešte 5 minút.
- Mäsové guľky podávame spolu s paradajkovou omáčkou a uvarenou ryžou.
Čas prípravy: 35 minút
Výdatnosť: 4 porcie
Nutričné hodnoty na 1 porciuKCal : 570 KCal
Sacharidy: 52g
Vláknina: 9g
Bielkoviny: 36g
Tuky: 21g
NEONKA a Lucia Wagnerová vám prajú dobrú chuť :)Tento a iné recepty nájdete na
Fitrecepty.sk alebo v knihách Fit Recepty, ktoré viete kúpiť na eshope Neonky -
www.neonkashop.sk :)