Tortilly z kokosovej múky s kuracím mäsom
Tieto bezlepkové tortilly z kokosovej múky plnené kuracím mäsom, špenátom, cottage cheese a sušenými paradajkami sú skvelým spestrením každého fit jedálnička. Tešiť sa môžete na perfektnú kombináciu chutí v zdravom jedle bohatom na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály a na druhej strane s nižším obsahom sacharidov a kalórií. Po tomto jedle sa budete oblizovať ešte 3 dni, sľubujem! :)
Recept je opäť veľmi jednoduchý na prípravu, takže sa nie je čoho báť. Vďaka svojim priaznivým nutričným hodnotám je recept
vhodný na chudnutie a potešia sa mu určite aj všetci športovci a priaznivci fitness, ktorí pracujú na budovaní svalovej hmoty.
Už 1 porcia má totiž 41 g bielkovín, pričom si zachováva
nízky pomer tuku a sacharidov. Nemusíte sa však báť, tieto skvelé výživové hodnoty nestoja v ceste vynikajúcej chuti.
Tortilly bez lepku si tiež pripravíte veľmi rýchlo a určite odporúčam ich z receptu nevynechať. Ak ešte kokosovú múku doma nemáte, určite si ju zaobstarajte, je to skvelá surovina na ktorú nedám pri varení a pečení dopustiť a navyše 1 balenie vydrží veľmi dlho. Je prirodzene bezlepková a dá sa využiť v sladkých aj slaných receptoch.
Obsahuje množstvo vlákniny, málo sacharidov a má nízky glykemický index, vďaka čomu
nedvíha prudko hladinu cukru v krvi.
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).
Ingrediencie
- 400g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 ČL cesnakového korenia
- 1/2 ČL morskej soli
- štipka zázvorového korenia
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka kurkumy
- Na oblohu:
- 150g cottage cheese
- 4 hrste špenátu
- 4 PL sušených paradajok
- Na tortilly:
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky (odporúčam túto)
- 4 vajcia
- 2/3 hrnčeka vody
- 1/2 ČL morskej soli
- sušená bazalka
Postup
- V hlbšom hrnci si na lyžici kokosového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia, párkrát zamiešame a podlejeme trochou vody.
- Mäso zakryjeme a občasne ho premiešame.
- Po 15 minútach mäso okoreníme, osolíme a dusíme ešte 5-10 minút. Ak treba, podlejeme ho ešte trochou vody.
- V miske si zmiešame kokosovú múku so soľou, sušenou bazalkou (prípadne aj cesnakovým korením), vajciami a vodou. Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré necháme postáť 5 minút, aby múka nasiakla všetky tekutiny.
- Cesto dávkujeme na nepriľnavú panvicu (môže byť aj jemne postriekaná olejom) do tvaru tortíl. Odporúčam robiť tortilly hrubé asi 0,5cm a nie príliš veľké, aby sme predišli ich trhaniu.
- Každú tortillu opečieme z oboch strán po dobu 1-2 minút na slabom plameni.
- Tortilly podávame spolu s uvareným mäsom, cottage cheese, špenátom a posypané sušenými paradajkami.
Na vymastenie panvice oporúčame kokosový alebo
slnečnicový olej. V našej eshopovej ponuke však nájdete aj
olivový olej.
Nutričné hodnoty/ 1 porcia |
KCal |
335 KCal |
Sacharidy |
11 g |
Vláknina |
8 g |
Bielkoviny |
41 g |
Tuky |
10 g |
Tento recept pre vás napísala Lucia "Lulu" Wagner z Fitreceptu.