NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image

Spartan race SUPER

28.06.2021
count 3225x

Raz za čas sa nechám stiahnuť na Sparťana. Kto by sa nechcel stať sparťanom aspoň raz za život. Ak si videl film 300 v pôvodnom znení s titulkami, tak vieš aké zimomriavky človeku nabehnú pri scénach typu "SPARTA, what is your profession? ARO ARO ARO

Čo je SPARTAN RACE?

Spartan race je prekážkový beh, jednoducho bežíte a do cesty máte postavené prekážky. Niečo treba preliezť, niečo podliezť. Niekedy šplhať, inokedy niečo odniesť. Väčšinou je to v kopcovitom teréne, v rámci hesla: "Ak to má teda bolieť tak poriadne" Oni tomu však dávajú motto: "Pochopíš až v cieli"

Tie behy sú ale odstupňované, môžete sa prihlásiť na tieto základné behy: 

SPRINT 
Dĺžka trate 5+ km 
To + znamená, že tých kilometrov bude viac než 5km
Počet prekážok 20+
Opäť to + znamená, že tých prekážok môže byť aj viac

SUPER (ten som odbehol)
Dĺžka 10+ km
Počet prekážok 25+

BEAST 
Dĺžka 21+ (polmaratón)
Počet prekážok 30+

ULTRA
Dlžka trate 50+
Počet prekážok 60+



Ako som sa pripravoval? 

Na samotnú prípravu na beh budete potrebovať niekoľko tipov tréningu, ktoré keď správne vyskladáte, získate nevýdané výsledky. 

Tipy tréningov: 
- kondícia
- vytrvalostná sila nôh
- sila rúk a úchopu
- správna technika (pri niektorých prekážkach)
- regenerácia

Kondícia:
   Prípravu mám celý život, keďže som inštruktorom v NEONKE. V podstate 90% času mojej celkovej prípravy sú tréningy v NEONKE. Ja konkrétne robím 2 x týždenne BODYCOMBAT a 1 x týždenne THE TRIP. Okrem toho z rána boli tréningy reStartBody. V rámci kondície som chodil behať približne 5km trasu z NEONKY domov po tréningu BODYCOMBAT. Trvá to tak 15 minút. Pripravolal som sa však na 10+ km beh. Jedenkrát som šiel na kopec Hrešná, kde som si to dal hore a dole spolu s dlhším behom a zistil som, že vytrvalosť a sila mojích nôh nie je taká, akú by som si predstavoval. O vytrvalosti nôh však ďalej...

Vytrvalostná sila nôh:
   Kopce kopce kopce. Ak by som sa znova pripravoval na Spartan Race (čo sa aktuálne aj pripravujem) vymenil by som jeden z behov, ktorý som po tréningu robil za beh v kopcoch. Ale fakt strmých kopcoch. Hľadajte  najstrmší a choďte tou najstrmšou cestou. Bežať asi nebudete avšak vaše nohy budú potom silnejšie a vydržia dlhšie šľapať do kopca bez zastavenia. Okrem takéhoto behu odporúčam aj tréning BODYPUMP. Ktorý vašenohy tiež poriadne prevetrá. Hlavne track 2 a track 7 - kde si potrebujete nakladať čo najviac. Jednoducho povedané, robiť drepy či výpady 5 minút je ako ísť do strmého kopca tých 5, či 10 minút. 

Sila rúk a úchopu:
   Keďže veľa prekážok je takých, pri ktorých používate ruky, je dobré mať doma hrazdu a nejaké kruhy k tomu. Ja mám hrazdu. Na tej hrazde som vysel každý deň cca 2 minúty. Vaším cieľam však nie je robiť príťahy. Vaším cieľom je vydržať vysieť minimálne 1 minútu. Ak vydržíte jednu minútu vysieť. Tak potom môžte skúšať rôzne ďalšie veci ako  meniť úchop. Vyvesiť sa na jednu ruku a podobne. Ja som robil iba to, ale každý deň 2minúty. Zhybov na hrazde som spravil dokopy možno 10. (Mohol som aj viac, mal by som širší chrbát :D ) 

Správna technika:
   Niektoré prekážky si vyžadujú okrem sily či výdrže aj dobrú techniku. Jednou z nich je šplh na lane, hod oštepom či tzv. stena "Z" alebo akákoľvek stena, kde musíte používať horolezeckú techniku(držať svoje ťažisko čo najbližšie k stene). Tieto veci si treba osobitne natrénovať na špeci tréningoch. Ja som takýchto tréningoch absolvoval 0, teda žiaden. Každopádne horolezestvu som sa istý čas venoval dávno, je to však ako bicykel. Ak to vieš, tak to už nezabudneš.  

Regenerácia: 
   Pravdupovediac nikdy som neholdoval tejto zložke tréningu. Považoval som ju za stratu času až dovtedy kým som tých tréningov mal fakt mnoho. Niekoľko mesiacov sme šli pomerne dvojfázovo. Ráno večer a to vďaka covidu, online vysielaniu NEONKA archívu a reStartBody. Bol to masaker, kedy som okrem otužovania musel pridať ešte aj na tréningoch COREči strečingu. Taktiež som celkom intenzívne využíval roller a podobné pomôcky. Naťahovanie, otužovanie, rolovanie, aktivácia hlbokého stabilizačného systému pomocou špeciálnych cvikov a masáže pravidelne každý týždeň. Toto všetko som robil a pravidelne robím v rámeci regenerácie a prevencie voči poškodeniu. Nesmiem vynechať aj WHM - Wim Hof Method a dýchanie pomocou tejto metódy, ktorá mi nesmierne pomohla hlavne počas behu a chôdze v kopcoch. Priatelia neviete koľko sa toho vo vás skýva, kým nezačnete poriadne dýchať. A tým poriadne myslím fakt NAPLNO!

Ako som dopadol?

   Skôr než sa budem chváliť musím ešte vysvetliť aké sú súťažné kategórie. Pretože aj SPARTAN má svoje kategórie, ktoré sa rozdeľujú podľa výkonnosti či veku. 

Sú dve súťažné kategórie a jedna nesúťažná. 
Súťažné: 
ELITE - vyhodnocujú sa muži a ženy zvlášť bez rozdielu veku
AGE GROUP - tú sú bežci rozdeľovaní podľa vekovej kategórie a na základe toho sú ich výsledky vyhodnocované medzi mužmi a ženami.

Nesúťažné 
OPEN - bežci sa len zoradia podľa času, nevyhodnocuje sa výherca. 

Ja som zo svojím časom 1:39:44 bol prvý medzi nesúťažnou skupinou OPEN. Ak by som svoj čas porovnával s ELITE členmi, bol by som na 19tom mieste. Ak by som sa dal do skupina AGE GROUP, tak by som bol vo svojej vekovej kategórii 35 až 39 rokov skončil na 6tom mieste.  Celkový počet súťažiacich v mojej nesúťažnej skupine bol 755, takže som bol prvý zo 755 bez rozdielu veku či pohlavia. 

Robil som 30 + 30 anličákov, tých prvých 30 som dostal, pretože som dilino. :D Namiesto toho, aby som zvončekom na konci zazvonil rukou, som zazvonil nohou, čo sa podľa pravidiel nesmie, pravidlá som samozrejme nečítal v rámci hesla učím sa na vlastných chybách :D Druhých 30 som dostal za oštep. Netrafil som cieľ. Miesto na zlepšenie. 


Čo ďalej?

   Tréning robí majstra. Keďže som sa zapísal na ďalšie behy, pretože chcem absolvovať TRIFECTU čo sú 3 rôzne behy spomínané vyššie. Koncom júla idem na BEAST do Čiernej Hory v Poľsku a koncom augusta na Malinô Brdo na SUPER. V rámci prípravy sa o kondíciu nebojím, túv NEONKE vyšľaháte skoro na každom tréningu okrem BODYPUMP, BODYBALANCE či CORE. Avšak všetky tri cvičenia vrelo odporúčam, sám cvičím trocha jógy a cviky na brucho už keď visím na tej hrazde. Mojím cieľom je vylepšiť vytrvalosť a silu nôh, teda potrebujem zaradiť BODYPUMP, či GRIT do tréningu a aspoň raz za týždeń Hrešná. Okrem toho potrebujem vylepšiť hod oštepom, ak máte niekto oštep, tak dajte vedieť. :) A samozrejme zvýšiť silu úchopu. Keďže sme sa na trati boli pozrieť aj keď sa bežal BEAST videl som že niektoré prekážky boli trošku ťahšie na úchop. Bude treba na tom pracovať. 21 kilometrov v kopcoch bude zábava, tak mi držte prsty. 

Kde sa uvidíme? 

BEAST 24.7.2021 čas 7:20 miesto Čierna Hora, Poľsko
SPRINT 29.8.2021 čas 12:00 miesto Mailnú Brdo, Slovensko


Chceš ísť na sparťana?
Chceš poradiť či pomôcť? 

Daj o sebe vedieť. 
Vratko


PS: Ďakujem všetkým, ktorí ma do toho namočili, konkrétne Julo a Pali. Taktiež manželke, ktorá vytrvalostne akceptovala moju dodatočnú prípravu a vyzerá, že bude ju akceptovať celé leto. :)
Ďakujem láska za všetko, za podporu, za dôveru za lásku.




Prečítajte si tiež:

Veľkonočné FIT pečenie

Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

22.03.2024
count 214x

6 základných činností po tréningu

Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

09.11.2022
count 1210x

Nezabúdaj na pitný režim

Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

10.09.2021
count 2829x

"Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

Viac než 60 inštruktorov!

Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

Prví na Slovensku!

Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

Výsledky!

Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

Skupinový efekt!

Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!