NEONKA FITNESS NEONKASHOP NEONKABEAUTY ENEONKA
facebook
Tréningy
footer icons
REGISTRUJTE SA
1. tréning ZADARMO
hero image
 
Náš tip

LM SHAPES

Vytvaruj si život

    gym icon
    Najbližší tréning
    Zajtra o 17:10

    Aeróbne a anaeróbne tréningy, cardio verzus sila

    31.03.2021
    count 2899x


    Tie to pojmy sú notoricky známe, napriek tomu mnoho ľudí netuší, čo to v skutočnosti znamená a ako to funguje. Poďme si to trošku ujasniť a dostať sa do obrazu :)

    Aeróbne druhy tréningov

       Pojem aeróbne cvičenie bol zavedený až koncom sedemdesiatych rokov, hoci ho už desať rokov predtým vymyslel doktor Kenneth Cooper. Ide o aktivity nižšej až strednej intenzity, ktoré priaznivo vplývajú nielen na fyzickú kondičku, ale tiež na zdatnosť srdcovo-cievneho systému, funkčnosť dýchacieho systému a znižuju stres. Najobľúbenejšia funkcia je chudnutie, sú teda najlepším prostriedkom na spaľovanie prebytočného tuku.

    Kto chce teda chudnúť, rozhodne ich zo svojho zoštíhľujúceho režimu nemôže vynechať.
       Aby boli aeróbne aktivity naozaj efektívne, je potrebné osvojiť si niekoľko základných pravidiel. Dôležité je najmä intenzita, dĺžka, ako i frekvencia prevádzania týchto športov. Za aeróbne sa vo všeobecnosti považuje každé cvičenie, ktoré zvyšuje srdcovú frekvenciu (tepovú frekvenciu - ďalej TF) na 60 až 90 % jej maximálnych hodnôt. Kontrola pulzu je preto v tomto ohľade smerodajná. Spôsobov, ako vypočítať svoju aeróbnu zónu je niekoľko a sú viac či menej presné. Pomerne jednoduchým je postup odrátania svojho veku od čísla 220. (Príklad: Môj vek je 40 rokov, moja MAX TF je teda 180 BPM). Vy však na vykonávanie aeróbnej aktivity musíte dosahovať TF iba na spomínaných 60 až 90 % tohto čísla. Ak nemáš merač pulzu k dispozícii, môžeš si ho kúpiť aj v našom neonkashope alebo pomerne osožná je kontrola plynulého rozprávania počas tréningu. Pokiaľ rozprávať nezvládzeš, prekročil si aeróbny prah a musíš na intenzite ubrať.
       Platí, že k výraznejšiemu spaľovaniu tukov dochádza až po 20-tich minútach vykonávania aeróbnej aktivity. Ak ich teda chceš spáliť čo najviac, ideálne je pohybovať sa medzi 20 až 60 minút cvičenia. O dĺžke, pochopiteľne, rozhoduje aj trénovanosť samotného cvičiaceho, takže kondične menej zdatní môžu pokojne začínať na pätnástich minútach a postupne pridávať. V prípade, že je u teba chudnutie na prvom mieste, aeróbne aktivity zaraď do programu minimálne 3x v týždni. Ak sa chceš udržiavať, postačí aj dvakrát. Druhov je pomerne veľa. Môžeš si vybrať medzi behom, bicyklovaním, plávaním, dynamickou chôdzou, bedmintonom, turistkou. 
       
    V NEONKE sú to:

    Anaeróbne druhy tréningov

    "Zatiaľ čo aeróbne cvičenia sú zamerané na dlhodobý a vytrvalostný tréning, tie anaeróbne majú „na starosti" rozvoj výbušnosti a odrazovej sily. Ide skôr o krátkodobé zaťaženie, po ktorom nasleduje pauza."
       Najtypickejšími anaeróbnymi druhmi sú HIIT cvičenia, teda príliš intenzívne aktivity, ako napríklad šprint. Nakoľko hodnota TF tu vystupuje do vysokých čísiel (od 80 % vyššie), zdrojom energie vo svaloch už nie sú len tuky, ale hlavne cukry. Ak sa teda takto snažíte chudnúť vyslovene o dušu, je dobré si uvedomiť, že tu spaľujete najmä cukry avšak po tréningu si telo potrebuje doplniť tento cukor a robí to pomocou prebytočného tuku v tele. 
    V NEONKE sú to:
    • GRIT- nájdeš v našom ARCHÍVE (ak to situácia dovolí, NEONKA Atrium Optima - Košice)
    • SPRINT - nájdeš v našom ARCHÍVE (ak to situácia dovolí, NEONKA Atrium Optima - Košice)
       Najzákladnejším rozdielom medzi aeróbnymi a anaeróbnymi tréningom je miera privádzania kyslíku do svalov.

    Najlepšie je preto tieto aktivity pravidelne striedať.

       U nás v NEONKE, naše tréningy ako BODYSTEP, BODYATTACK, BODYCOMBATRESTARTBODY a iné, sú aeróbne cvičenia s anaerobnými pesničkami, počas cvičenia sa vyskytujú momenty, ktorých cielom je dosiahnuť anaeróbne pásmo a to z dôvodu EPOC efektu.

      V skratke, naše tréningy sú zostavené tak, aby si schudol a aj trénoval kondičku, preto ak s nami cvičíš jeden typ tréningu, nerobíš to zle, obsahuje totiž všteko čo potrebuješ.

    Samozrejme, že ak máš možnosť tréningy striedať, tak určite svoje výsledky podporíš viac, je to na tebe a na tvojom časovom pláne a tvojich cieľoch.
    Tak aký tréning to bude dnes? :)

    Prihlasuj sa na www.neonkalive.sk, alebo na www.restartbody.sk, tešíme sa na teba!

    Prečítajte si tiež:

    Veľkonočné FIT pečenie

    Sviatky klopú na dvere a spolu s nimi aj naše tipy na zdravé a jednoduché dezerty, ktorými...

    22.03.2024
    count 132x

    6 základných činností po tréningu

    Jááááj, poznáš ten pocit keď skončí tréning a začuješ rytmy strečingu? Že práve si tam, v...

    09.11.2022
    count 1167x

    Nezabúdaj na pitný režim

    Nezabúdaj na pitný režim      Toto počúvame denne a možno si to aj sami neustále...

    10.09.2021
    count 2783x

    "Inšpiruj svoje okolie svojimi výsledkami!"

    Viac než 60 inštruktorov!

    Čím je nás viac, tým sme lepší! Sme vášniví inštruktori a našou vášňou je priniesť vám nezabudnutelný zážitok na každom tréningu!

    Prví na Slovensku!

    Skupinové cvičenia cvičíme od roku 2010, ako prví sme priniesli v roku 2015 programy spoločnosti Les Mills na Slovensko!

    Výsledky!

    Každý tréning je špeciálne vyvinutý na to, aby prinášal výsledky!

    Skupinový efekt!

    Cvičíme spolu, sme v tom spolu! Pretože spolu sme silnejší a spolu to dotiahneme k výsledkom rýchlejšie!